Al eeuwen schaak mat

Het ontstaan van het schaakspel

Het schaakspel bestaat al zo ontzettend lang, dat men denkt dat de basisvorm van dit spel al duizenden jaren oud is. Over het echte daadwerkelijke ontstaan van het spel is dan ook niet heel veel bekend. De origine van het woord schaak komt van het Perzische woord ‘Shah’. Dit woord betekent koning. Mat (als in schaak mat) komt van het Perzische ‘maata’, wat versteld raken betekent. Er wordt gedacht dat het schaakspel misschien uit China komt en men denkt dat deze schaak vorm misschien al ouder is dan 3000 jaar. Niks is echter zeker. We kunnen alleen geloven wat de wetenschappers er over zeggen.

Er wordt ook gedacht dat de vorm van schaken die wij vandaag de dag kennen uit India komt. Het spel zou een veldslag tussen twee legers uit India naspelen. De stukken die toentertijd werden gebruikt voor het schaken kwamen erg overeen met de schaakstukken die we er nu voor gebruiken. Het verschil is dat deze Indiase schaakstukken olifanten in plaats van lopers hadden. De rest van het spel leek vrijwel hetzelfde. Het bord was hier namelijk ook acht bij acht vlakjes. Er wordt gedacht dat dit zo is, omdat het cijfer 8 ook wel als het symbool voor oneindigheid wordt gezien. Binnen het schaakspel zijn er namelijk ook een oneindig aantal mogelijkheden. Het cijfer 8 is zeer belangrijk binnen het spel.

Het eerste schaaktoernooi

Het allereerste internationale schaaktoernooi werd in 1851 georganiseerd in Londen door de Engelse Howard Staunton. Dit was de eerste keer dat al de beste Europese schakers tegen elkaar zouden gaan strijden in een losstaand evenement. De Duitse Adolf Anderssen won dit evenement en daarmee ook de titel van beste schaker van Europa.

Het idee om het evenement te organiseren kwam voort uit de wereldtentoonstelling van 1851 die eveneens in Londen werd gehouden. De wereldtentoonstelling richtte zich op het vertonen van de ontwikkelingen van Britse industrieën en Britse technologieën. De schaak gemeenschappen begonnen zich rond deze tijd ook erg te ontwikkelen, waardoor het voelde alsof ze van deze wereldtentoonstelling gebruik moesten maken. Daarnaast maakte deze wereldtentoonstelling het makkelijker voor mensen om vrij te krijgen van hun werk om naar het evenement te kunnen komen.

Het evenement betrof een knock-outsysteem waarbinnen de zestien beste schakers uit Europa het tegen elkaar zouden gaan opnemen. Schakers kwamen uit Hongarije, Duitsland, Frankrijk, Rusland en Groot-Brittanië. Er waren meer schakers voor het toernooi uitgenodigd, maar een groot deel van de genodigden kon dit evenement niet bijwonen.

Als reactie op dit toernooi verscheen een “London Provinciaal Toernooi”. Deze was bedoeld voor de schakers die niet sterk genoeg waren om zich te kwalificeren voor het toernooi dat tijdens de wereldtentoonstelling werd georganiseerd. Dit evenement, hoe imperfect het knock-outsysteem ook was, zorgde voor een groeiende populariteit van het schaakspel in competitieverband. Na dit jaar begonnen er steeds meer schaaktoernooien op te komen. Ze worden vandaag de dag uiteraard nog steeds gespeeld.

Online schaken

Met de opkomst van het internet begonnen steeds meer bordspellen zich naar het internet te verplaatsen. Het internet is toegankelijk en zorgt ervoor dat meer mensen het gemakkelijk tegen mensen van over de hele wereld op kunnen nemen. Het schaakspel werd om deze reden ook populair op het internet.

Ook zorgde dit voor de opkomst van schaakcomputers, die het voor schakers makkelijker maakten om hun schaaktechnieken verder te ontwikkelen. Het spel is nu uiteraard nog aanwezig op het internet, maar ook zeker in de traditionele, fysieke vorm.