Bekende schaakgrootmeesters

Garry Kasparov

Een van de meest bekende en beste schakers aller tijden is ongetwijfeld Garry Kasparov. Deze in de Sovjet-Unie geboren grootmeester was pas twee├źntwintig toen hij na een strijd met die andere schaaklegende Anatoli Karpov in 1985 wereldkampioen werd. Dankzij hem werden in die tijd vrijwel alle schaakwedstrijden met grote belangstelling gevolgd. Kasparov bleef tot in 2005 actief in de schaakwereld. Tot het jaar 2013 werd Kasparov beschouwd als de beste schaker ter wereld.

Hoe goed een schaker precies is op wereldniveau wordt bepaald door de FIDE-rating. De laagste FIDE-rating score is 1200. Schakers met een FIDE-rating van meer dan 2500 worden als grootmeesters beschouwd. De FIDE-rating van Kasparov stond een lange tijd op 2851 punten en hiermee was hij tot in 2013 recordhouder. In mei 2014 werd dit record verbroken door Magnus Carlsen die een score van 2882 punten behaalde. Tot op de dag van vandaag werd dit record nog niet verbroken.

Anatoli Karpov

Grootmeester Anatoli Karpov werd in het jaar 1951 in de Sovjet-Unie geboren. Op achttienjarige leeftijd werd hij jeugdwereldkampioen. De meeste grote tornooien die Karpov speelde won hij ook.

Voor het wereldkampioenschap in 1985 namen Karpov en Kasparov het al een keer tegen elkaar op. Op 9 september 1984 begonnen de twee grootmeesters in Moskou aan het wereldkampioenschap. Deze schaakpartij kende echter nooit een winnaar. Op 15 februari 1985, ruim vijf maanden na de start van de wedstrijd en na 48 partijen, werd door de wereldschaakbond FIDE een einde gemaakt aan de wedstrijd. De reden hiervoor was dat de wedstrijd, die veel te lang duurde en veel te ingewikkeld werd, niet in het belang van de schaaksport was.

De beste wedstrijd van Karpov was ongetwijfeld in 1994 toen hij het schaaktoernooi van Linares won. Na dit schaaktoernooi namen de prestaties van Karpov geleidelijk aan af. Toch bleef hij tot in 1999 wereldkampioen. De FIDE-rating van Karpov staat op 2617 punten.