De Arnhemse schaakacademie

Wanneer je wilt leren schaken zijn er allerlei mogelijkheden om jezelf de fijne kneepjes van deze eeuwenoude en ingewikkelde denksport meester te maken. Natuurlijk kun je tegenwoordig online leren schaken, maar op een echte schaakacademie kun je uiteraard net een beetje meer te weten komen.

Arnhemse schaakacademie

De Arnhemse schaakacademie is voor zowel jong als oud een plek om zijn of haar schaaktalenten verder te ontwikkelen. De academie biedt hierbij niet alleen zeer interessante en behulpzame trainingen aan, maar organiseert ook spannende en leerzame schaakpartijen en toernooien. De trainingen worden elke vrijdagavond gegeven op het Olympus College in Arnhem, waar volwassenen en jeugd gezamenlijk hun kennis, kunde en enthousiasme voor een potje schaak kunnen delen.

Tussen half 7 en half 8 vinden de trainingen plaats, en vanaf half 8 spelen de leden een interne competitie. Er zijn twee competitiewedstrijden voor de jongste deelnemers, welke doorgaans tussen acht uur en half 9 afgelopen zijn. De duur van een partijtje schaak loopt op naarmate de spelers ouder en ervarener worden, waarbij de partijen van de absolute top van de vereniging oplopen tot wel 2 uur achtereen. Nadat de partijen schaak zijn afgelopen wordt er samen met de trainers in een nabespreking besproken hoe het potje schaak is verlopen. Wat ging er goed, wat ging er minder goed, en wat kun je er vervolgens van leren?

De Arnhemse schaakacademie heeft maar liefst een vijftiental trainers en zo’n twintigtal andere vrijwilligers rondlopen om te voorzien in alle kennis en kunde. Bij de trainingen die worden gegeven wordt gebruik gemaakt van de zogenoemde “Stappenmethode”. Dit is de standaard schaaktraining welke zowel in Nederland als in het buitenland gebruikt wordt om de basis van het schaken te leren. Internationaal Meester Willy Hendriks geeft hierbij trainingen aan de top van de Arnhemse schaakacademie. Willy is daarnaast Co√∂rdinator Talentontwikkeling bij de KNSB en heeft twee boeken geschreven welke uiteraard beide gaan over schaken.

De Arnhemse schaakacademie zal dit jaar zijn best doen om het EK 2021 met Unibet te volgen en ook uit te zenden.