Jorden van Foreest

De uit Groningen afkomstige Jorden van Foreest mocht zich op zestienjarige leeftijd de jongste schaakgrootmeester in de Nederlandse geschiedenis noemen. Hij behaalde deze eervolle titel tijdens het jeugd-WK in 2015, waar hij het opnam tegen diverse andere schaaktalenten. De passie en het talent voor schaken heeft van Foreest dan ook niet van een vreemde, want zijn betovergrootvader was Arnold Engelinus van Foreest, welke drievoudig Nederlands schaakkampioen werd. Dirk van Foreest, broer van Arnold, werd eveneens drievoudig Nederlands schaakkampioen. Je kunt dus wel stellen dat Jorden afkomstig is uit een familie waarin schaken altijd een erg belangrijke rol heeft gespeeld.

Rond zijn zesde levensjaar speelde Jorden één van zijn eerste potjes schaak, en op tienjarige leeftijd won hij zijn eerste officiële Kampioenschap op het “Open Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap” in de leeftijdscategorie t/m 10 jaar. Zijn debuut in de Meesterklasse maakte van Foreest vervolgens al op dertienjarige leeftijd. Een erg knappe prestatie, gezien de Meesterklasse in de Nederlandse schaakwereld de hoogste klasse is. Of het volgen van thuisonderwijs in plaats van een gewone schoolopleiding iets te maken heeft met de bijzondere prestaties van Jorden laten we in het midden. Duidelijk is wel dat het hem geen windeieren heeft gelegd, evenals zijn twee jaar jongere broertje Lucas van Foreest en acht jaar jongere zusje Mechteld van Foreest. Beiden hebben namelijk op jonge leeftijd ook al een noemenswaardige schaakcarrière op hun conto, en Lucas heeft zich in zijn korte leven net als zijn grote broer ook tussen de schaakgrootmeesters weten te plaatsen. Je ziet dus wel dat schakers niet alleen maar oude sigaren rokende en whisky drinkende mannetjes zijn.

Fulltime professioneel schaker

Bijna twee jaar geleden studeerde van Foreest af aan de Topsport Talent School. Vanaf dat moment is hij als professioneel schaker aan de slag gegaan en reist hij de wereld rond om diverse schaaktoernooien af te gaan.