Schaak competities

Nu je de basisregels hebt geleerd en misschien al een aantal keer hebt geoefend, kun je al zien of je aanleg hebt voor deze denksport. Mocht dit het geval zijn en mocht je echt plezier hebben in het spelen van dit spel, kun je nagaan of je het leuk zou vinden om hier verder in te gaan. Je kunt dan het beste beginnen bij het aansluiten bij een schaakgezelschap.

In Nederland kun je hiervoor terecht bij de Nederlandse Schaakbond. Deze bond zegt in de slogan al dat het een ondersteuningspunt wil zijn voor schakers, clubs, scholen en organisatoren. De bond verzorgt ondersteunende opleidingen, bijvoorbeeld in de vorm van cursussen, workshops en themadagen. Op deze manier leer je meer over de denksport op een effectieve en leuke manier. Daarnaast organiseert de bond ook competities waarbij schakers van verschillende niveaus zich kunnen aansluiten. Ook voor beginners en jeugd kan deze bond dus goede een ondersteuning en mogelijkheden bieden.

In België bestaat er ook zo’n soort bond. Deze heet de Belgische Schaakbond en bestaat al vanaf 1929. Deze bond houdt zich eveneens bezig met de organisatie van de schaaksport binnen België. De bond organiseert competities, bijeenkomsten en verzorgt het reglement van de schaaksport binnen België.

Meedoen aan een competitie

De bovengenoemde schaakbonden houden zich dus bezig met het organiseren van competities en andere soorten wedstrijden. Om hier echter aan mee te kunnen doen moet je in de meeste gevallen lid zijn van een schaakvereniging. Tijdens competities is het meestal zo dat verenigingen tegen elkaar strijden op een bepaalde dag in de week. In Nederland gebeurt dit bijvoorbeeld op zaterdag. Er worden negen rondes gespeeld deze dag. Per competitiedag zijn er dan twee schaakverenigingen aanwezig. Een team (samengesteld door de vereniging) bestaat uit tien spelers en aan de competitie doen binnen Nederland meestal 150 teams mee. Aan het einde van de hele competitie zal de winnaar het team zijn met de beste score gedurende de hele competitie. Dit komt overeen met de manier waarop andere sporten binnen Nederland en België worden georganiseerd.

In België werkt dit niet veel anders. Competities worden op een vergelijkbare manier georganiseerd. Verenigingen en teams zijn aangesloten bij de schaakbond en op die manier kunnen ze meedoen aan de landelijke competities die worden georganiseerd. Om mee te kunnen doen aan deze competitie zal er contributiegeld moeten worden betaald. Het aansluiten bij clubs of verenigingen is dus essentieel voor deelname aan de competitie.

Verschillende schaakwedstrijden en evenementen

Er zijn verschillende manieren waarop losstaande schaakwedstrijden worden gespeeld. Bij zo’n toernooi kun je het beeld in je hoofd bevestigen: lange rijen mensen aan tafels met stoelen en schaakborden. Alle delen van de tafel zijn bezet en er zitten altijd twee mensen tegenover elkaar, te denken over hun volgende zet.

Een grote wereldwijde organisator van schaakevenementen is chess.com, de grootste schaakwebsite ter wereld. De website organiseert vele wedstrijden in verschillende formats. Denk aan blitz-wedstrijden, waarbij er wedstrijden worden gespeeld tussen 1 en 10 minuten. Je kunt dus niet lang nadenken over je volgende zet. Daarnaast zijn er ook speed-chess wedstrijden, waarbij beiden spelers een klok krijgen waarop 60 minuten staat. De klok begint te lopen als de beurt van de speler begint en stopt wanneer de zet is gemaakt. Dit forceert de speler om snel over zijn zetten na te denken. Hoe meer hij er verspeeld, hoe minder hij er aan het einde overhoudt als het spel echt spannend begint te worden.